Vyjadrenie firmy CONAN s.r.o. tak, ako ho uverejnili na svojom fóre v tejto téme: prispevok3741.htm#p3741Firma CONAN s.r.o. prehlasuje, že sa na tvorbe ani distribúcii mapovej vrstvy lesných ciest vytvorenej na základe dát z Národného lesníckeho centra (
http://www.nlcsk.org) nijako nepodieľala a túto činnosť ani žiadnym spôsobom nepodporovala.
Vzhľadom na nelegálny spôsob získania zdrojových dát rušíme na svojich serveroch všetky dostupné odkazy na tento produkt.
Firma CONAN s.r.o. ako zástupca firmy Garmin na Slovensku dlhodobo jedná s NLC o vzájomnej spolupráci pri vydaní oficiálneho mapového produktu, ktorý by obsahoval kompletnú sieť lesných ciest Slovenska.
Momentálne nie sú zdrojové dáta NLC v stave ich publikovania vo vektorom formáte a v požadovanej kvalite pre navigačné zariadenia.
Podľa oficiálneho vyjadrenia vedenia NLC sa v tomto roku práce na vrstve lesných ciest zintenzívnia tak, aby bola komletná sieť k dispozícií začiatkom roka 2010.
Rád by som sa k tomu vyjadril:Vo vyššie uvedenom texte sa píše, citujem: "Vzhľadom na
nelegálny spôsob získania zdrojových dát rušíme na svojich serveroch všetky dostupné odkazy na tento produkt." Koniec citátu.
Tomuto by som oponoval. Nepovažujem získané dáta za nelegálne. Boli získané prekreslením čiar lesných ciest z verejne prístupnej webovej stránky štátnej inštitúcie, ktorá ich zverejnila pravdepodobne z dôvodu, aby slúžili občanom tohto štátu, tým občanom, ktorí si nepriamo danú štátnu inštitúciu platia zo svojich daní. Táto štátna inštitúcia pravdepodobne myslela aj na to, že tieto mapy majú slúžiť napríklad aj cyklistom a jazdcom na koňoch, aby mohli rozlíšiť to, čo je lesnou cestou a čo lesnou cestou nie je, a tak dodržiavať toľko diskutovanú nedávno prijatú novelu jedného zákona. Dôkazom toho, že tieto mapové podklady daná štátna inštitúcia vytvorila pre daňových poplatníkov, cyklistov, geocacherov, trampov, milovníkov prírody, ale aj pre lesníkov a inú odbornú verejnosť za účelom ich voľného použitia je aj to, že
na predmetných webových stránkach nie je žiadna zmienka o autorských právach, alebo iných obmedzeniach.Aby som však predišiel prípadným nedorozumeniam,
zdrojové linky pre nadstavbovú vrstvu lesných ciest som znefunkčnil až do vyjasnenia právneho stavu. Zároveň by som však privítal aby legálnosť (o čom som presvedčený) získania podkladov pre vrstvu lesných ciest bola všeobecne potvrdená a aby tento užitočný produkt, mohol byť naďalej zdarma k dispozícii potenciálnym užívateľom (napríklad umiestnením na úložnom priestore tohto fóra).
Prikladám kópie obrazoviek webovej stránky, z ktorej boli lesné cesty obkreslené. Na týchto stránkach nie je žiadne upozornenie o autorských právach, alebo iných obmedzeniach.