Prihlásenie Práve je Po, 21. Máj 2012, 16:29
Odporúčame: Garmin.sk  GPS forum.sk  Garmin-Asus  Pda.sk  navigaciavmobile.sk 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 17 ]  Prejsť na stránku 1, 2  Ďalšia
Autor Správa
 Predmet príspevku: edit mapy v MapSource
OdoslaťOdoslané: Ut, 02. Sep 2008, 21:27 
Neprítomný

Založený: So, 16. Aug 2008, 12:24
Používané GPS: nuvi 255
chcel by som sa spýtať ako zmením klasifikáciu cesty povedzme z cesta pre motorové vozidlá na nespevnená cesta? a ako to uložiť do gps prístroja, tak isto zákaz vjazdu alebo jednosmerku. alebo aspon link kde to nájdem

Predmet príspevku: Re: edit mapy v MapSource
OdoslaťOdoslané: Ut, 02. Sep 2008, 22:21 
Neprítomný

Založený: Št, 12. Jún 2008, 17:57
Používané GPS: Garmin nüvi 760
Uff, mám dojem, že toto sa nedá. Nastavenia z Mapsource sa nedajú preniesť do navigácie. Toto umožňuje iba rada nuvi 8xx.

OdoslaťOdoslané: Ut, 02. Sep 2008, 23:17 
Neprítomný

Založený: Št, 27. Mar 2008, 08:45
MapSource nie je nastroj na editovanie mapy. My pouzivatelia ziaden nastroj na ucinne editovanie komercnych Garmin map nemame. nuvi 8xx a ani ziaden iny GPS pristroj v tejto veci nepomoze.

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 05:37 
Neprítomný

Založený: Št, 20. Mar 2008, 15:24
Jediné čo sa dá, tak sa dajú zakázať určité úseky v Mapsource.

No či to má zmysel neviem. Nepoužívam to. ;)

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 05:50 
Neprítomný

Založený: Pi, 21. Mar 2008, 15:29
Amater napísal:
Jediné čo sa dá, tak sa dajú zakázať určité úseky v Mapsource.

No či to má zmysel neviem. Nepoužívam to. ;)

Ma to zmysel, ale iba pri planovani trasy v MapSource. Potom takto naplanovanu trasu presypes do GPS (ktore to podporuju, cize Nuvi 7xx, popripade Tvoj 60CSX) a pri jazde sa budes modlit, aby nebol nutny prepocet (vplyvom obchadzky, ci presvihnutej odbocky). A ak uz pride k prepoctu, moze sa stat, ze sa trasa spocita aj cez useky, ktore su v MS zakazane. Podla vsetkeho blokovanie ciest a oblasti podporuje iba GMXT no ani vtedy sa zakazy z MS do GMXT neprenasaju (!!!)

Hned ked budem mat cas, vyskusam to.

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 07:42 
Neprítomný

bogi napísal:
MapSource nie je nastroj na editovanie mapy. My pouzivatelia ziaden nastroj na ucinne editovanie komercnych Garmin map nemame. nuvi 8xx a ani ziaden iny GPS pristroj v tejto veci nepomoze.

nuvi rady 8xx unožňuje napr. zakázať niektoré cesty [konkrétne, nie iba typ], alebo oblasti v mape, kadiaľ nechceš navigovať...

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 08:49 
Neprítomný

pega111 napísal:
nuvi rady 8xx unožňuje napr. zakázať niektoré cesty [konkrétne, nie iba typ], alebo oblasti v mape, kadiaľ nechceš navigovať...

To dokaze aj Mobile XT. Patri to do kategorie nastavenia obmedzeni pre routovanie, kam patri aj vyhybanie sa urcitym typom ciest, ci zakaz otocenia sa do protismeru.

Avsak toto nie je editovanie mapy, o ktore sa tarzanbb zaujimal v uvodnom prispevku. Nezmenis tym typ cesty, nenadefinujes jednosmerku, nepridas cestu atd.

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 18:04 
Neprítomný

tak načo mi je mapsource ked neviem upraviť to čo som zistil pri jazde a upraviť tak mapu tam kde je to treba. už som totiť našiel aj v bb nejaké chyby. je dosť divné že ich nemôžem upraviť aspon vo svojom GPS. je síce pravda že pri novej aktuaizácii mapy by boly asi problémy z verifikáciou úprav. ale nejak by sa to hádam ošetriť dalo.

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 18:22 
Neprítomný

tarzanbb napísal:
tak načo mi je mapsource ked neviem upraviť to čo som zistil pri jazde a upraviť tak mapu tam kde je to treba. už som totiť našiel aj v bb nejaké chyby. je dosť divné že ich nemôžem upraviť aspon vo svojom GPS. je síce pravda že pri novej aktuaizácii mapy by boly asi problémy z verifikáciou úprav. ale nejak by sa to hádam ošetriť dalo.

tarzanbb, vitaj vo svete navigacnych aplikacii a vektorovych map. :)

Nahlasit chyby v mapach SK Roads ci SK Topo mozes na adrese gis@garmin.sk

MapSource sluzi predovsetkym na
- odosielanie vybranej kolekcie mapovych segmentov do navigacie
- planovanie trasy a jej odoslanie do navigacie
- vytvaranie, prenos z/do navigacie a spracovanie GPS dat (trasy, body)

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 19:12 
Neprítomný

Založený: Št, 20. Mar 2008, 15:24
tarzanbb Ty by si si ich chcel upraviť len vo svojej GPS :?:
A čo ja :D

Aj ja chcem super kvalitnú BB.

Len ich pekne nahlás na gis@garmin.sk a dúfaj že ich opravia ;)
Mne čo to opravili 8-)

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 19:46 
Neprítomný

bogi napísal:
Avsak toto nie je editovanie mapy, o ktore sa tarzanbb zaujimal v uvodnom prispevku. Nezmenis tym typ cesty, nenadefinujes jednosmerku, nepridas cestu atd.

sorry, samozrejme, máš pravdu, zle som pochopil, na čo sa tarzanbb pýtal :oops:

OdoslaťOdoslané: St, 03. Sep 2008, 21:13 
Neprítomný

Nemoznost uzivatelsky editovat mapy je podla mna sposobena na dnesne pomery zastaralou strukturou mapovych suborov. Po tejto stranke je asi najdalej TomTom so svojou technologiou MapShare, kde su mozne uzivatelske upravy. Inak ked si porovnam velkost datovych suborov TT mapy Eastern Europe 680.1536 (cca 110 MB) a Garmin CNE 2008NT EE (cca 170 MB) a prihliadnem na mizerne pokrytie TT map, je to zhruba rovnake. Iba organizacia dat je trochu ina - TT ma geometriu ciest, podorysov miest a routovaciu databazu v samostatnych suboroch, Garmin v jednom. Asi je jednoduchsie pridavat / zakazovat (alebo priamo mazat) data vo viacerych suboroch, nez sa zlozito prehrnat v zapuzdrenom img kompilate poskladanom z x segmentov pozostavajucich z dalsich y podsegmentov a to vsetko v roznych urovniach detailov. Ako je potom mozne, ze napr. iGO dokaze rolovat mapu celeho statu lubovolnym smerom v realnom case, kym Garminu to trva nekonecne dlho ? O 3D zobrazeni ani nehovorim - iGO frci 25-30 fps, Garmin 0.5 fps na rovnakom hardware, TT neviem objektivne posudit, no zda sa mi to okolo 10 fps. Garmin mozno bol jednicka tak 5 rokov dozadu, teraz sa ale situacia dost zmenila, dnes uz nie je problem do akehokolvek zariadenia za par supov osadit 1 ci 2 giga pamate. Pred tymi 5-mi rokmi to ale neslo a preto bol potrebny segmentovy format map a do GPS nizsej triedy sa tlacili iba potrebne casti mapy. Dnes toto segmentovanie iba sposobuje problemy a spomaluje vsetky operacie s mapou, pricom vdaka roznym obmedzeniam znemoznuje jednoduche pridavanie / uberanie objektov. Napr. akakolvek zmena mapy si vyzaduje opatovnu rekompilaciu, ktora aj nadupanemu PC trva neakceptovatelne dlho.
Preto si myslim, ze dnes je spravna cesta, ktorou sa vydal TT. A aby sa mu Garmin vyrovnal, budu potrebne radikalne zmeny, ktore ale budu vyvojarov hooodne boliet - treba vyvinut uplne novy format mapovych suborov, jedine vhodne riesenie sa javi ako indexovana databaza, iba tak je mozne bleskurychlo vyberat data potrebne na spracovanie (routovanie, zobrazovanie, filtrovanie podla zoomu), plus uzivatelske zasahy v podobe pridania / vyradenia cesty, POI atd. To vsak znamena totalnu nekompatibilitu novych map a strojov so starymi a neviem, ci si takyto krok moze Garmin dovolit. Casom to ale bude musiet urobit, mobilne zariadenia nemozu mat kilowattove zdroje ako 3-4 GHz herne PC, ktore kuria viac nez radiatory.

OdoslaťOdoslané: Št, 04. Sep 2008, 08:00 
Neprítomný

tu som toho moc nepochopil ale v podstate garmin používa súbor mapy ako ucelený program z grafickým výstupom a ostatné gps používajú program ktorý čerpá z nejakého editovatelného dátového súboru? je to tak? alebo som to zle pochopil?

a k tomu zasielaniu opráv tu na fóre bolo tiež dosť popísané a ako sa spomínalo nie je žiadna spätná väzba. tak ako mám vediežť či to má význam a že len programátorov nezahltujem informáciami ktoré už dávno majú.

OdoslaťOdoslané: Št, 04. Sep 2008, 08:33 
Neprítomný

tarzanbb napísal:
tu som toho moc nepochopil ale v podstate garmin používa súbor mapy ako ucelený program z grafickým výstupom a ostatné gps používajú program ktorý čerpá z nejakého editovatelného dátového súboru? je to tak? alebo som to zle pochopil?

V12 sa snazil vysvetlit, ze koncept generovania mapovych suborov zo zdojovych dat a format mapovych suborov je v pripade Garmin map a trebarz TomTom ci iGO map celkom iny. V pripade Garminu kazda zmena v mape vyzaduje jej rekompilaciu. Na rekompilaciu su potrebne vyvojove nastroje, ktore maju len oficialni vyrobcovia map. To je dovod, preco pouzivatel nemoze v mape nic zmenit.

tarzanbb napísal:
a k tomu zasielaniu opráv tu na fóre bolo tiež dosť popísané a ako sa spomínalo nie je žiadna spätná väzba. tak ako mám vediežť či to má význam a že len programátorov nezahltujem informáciami ktoré už dávno majú.

Ziadali sme, aby po zasleni mailu na gis@garmin.sk bol z Garminu/Conanu odosielatelovi poslany potvrdzovaci mail.
Viaceri sme potrvrdili, ze nase opravy boli zapracovane.
Opravy mozes diskutovat napr. aj na http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,685.0.html a mozno sa dozvies, ci Tvoju opravu uz niekto poslal.

Naposledy upravil bogi dňa Št, 04. Sep 2008, 17:48, celkovo upravené 1 krát.

OdoslaťOdoslané: Št, 04. Sep 2008, 09:53 
Neprítomný

tarzanbb napísal:

Garmin a vsetci ostatni maju navisystemy rozdelene na 2 casti - firmware (resp. software) ktory ma na starosti ovladanie, vyhladavanie routovanie, zobrazovanie, recnenie a pod., druha cast su mapy. Ja som pisal prave o tej mapovej casti, tu existuje niekolko roznych pristupov :
1. Garmin - vytvara sa 1 subor pre lubovolny mapovy kompilat, tvorca suboru je Garmin MapSource. Zdrojove mapy viditelne v MapSource vznikaju kompilaciou zdrojovych textov (velmi podobne, ako klasicke programy v Pascale, C-cku a pod.), takze absolutne nie je mozna uzivatelska uprava, bola by potrebna dekompilacia, oprava vektorov a opatovna kompilacia do zdrojovych img suborov
2. iGO - co stat, to mapa, strukturu blizsie nepoznam
3. TT - mapove komplety (EE,WE, EU all atd.) pravdepodobne vo forme databazy, takze sa daju jednoducho bez rekompilacie upravovat
TT filozofia kompletov sa mi nepaci, no moznost uzivatelskej editacie je vec k nezaplateniu - postavi sa nova cesta (napr. dialnicny privadzac Voderady), ktora nie je v aktualnej mape, raz tade prejdem a nabuduce ma tade TT uz povedie automaticky. A ked tuto upravu spristupnim cez MapShare, tak aj kazdeho, kto si to stiahne. Ostatni, ktori nemaju TT, cakaju na zmilovanie dodavatelov map a dobrodincov, ktori zaslu poziadavky na opravu, mapa bude v dalsom vydani (o stvrtrok, polrok alebo rok, niekedy aj viac - ze SRV6 :evil: :evil: :evil: ) snad opravena.

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 17 ]  Prejsť na stránku 1, 2  Ďalšia

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.