Prihlásenie Práve je Po, 21. Máj 2012, 17:02
Odporúčame: Garmin.sk  GPS forum.sk  Garmin-Asus  Pda.sk  navigaciavmobile.sk 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 8 ] 
Autor Správa
 Predmet príspevku: 16GB Sandisk do Oregonu?
OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 10:03 
Neprítomný
Obrázok používateľa

Založený: Po, 04. Aug 2008, 10:08
Používané GPS: Garmin Oregon 300
zdravim, skusili ste niekto pichnut 16GB kartu do oregonu? precita ju?

inak je pravda mapsource-u trva neuveritelne dlho nahrat mapy na kartu aj cez citacku - ked som tam minule pchal nieco cez 3GB map, robilo to niekolko hodin, neuveritelne :-( ked si predstavim ze budem chcet zmenit map set tak ma slak trafi ak to tam budem musiet davat znova...

Predmet príspevku: Re: 16GB Sandisk do Oregonu?
OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 10:19 
Neprítomný
Administrátor
Administrátor
Obrázok používateľa
 Zobraziť webovú stránku používateľa  Profil

Založený: Št, 14. Feb 2008, 14:33
Používané GPS: Garmin :-)
Ano bohu zial MapSource komprimuje data a potom ich nahrava do pristroja. Je mozne ze 3GB dat tam nahrava tak dlho. Ale nechapem na co su ti 3GB dat/map? kym by som presiel 3GB map tak by to trvalo :D

A co sa tyka karty tak Oregon podporuje max 4GB SDHC karty. To pise vyrobca. Nie je vylucene ze aj vacsie karty nacita ale potom nie je zarucena 100%tna kompatibilita.

OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 10:24 
Neprítomný
Obrázok používateľa

tolko map tam mam asi len kvoli pohodliu, aby som sa nemusel starat ze ak niekam pojdem, musim menit map set. uz len CN Europe ma skoro 2GB, prihodis k tomu zopar topo map okolitych statov a je to :-)

OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 10:32 
Neprítomný

Založený: Pi, 23. Máj 2008, 09:33
Používané GPS: Nuvi 1490T , Colorado 300
zin-cica napísal:

inak je pravda mapsource-u trva neuveritelne dlho nahrat mapy na kartu aj cez citacku - ked som tam minule pchal nieco cez 3GB map, robilo to niekolko hodin, neuveritelne :-( ked si predstavim ze budem chcet zmenit map set tak ma slak trafi ak to tam budem musiet davat znova...

Keď ich tam máš 3GB tak potom tak rýchlo ich prehrávať asi nebudeš či? :D

OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 10:34 
Neprítomný
Obrázok používateľa

hlavne si myslim ze chyba je v logike prace s mapami. rozumnejsie by bolo vytvorit jeden index file pre viacero mapovych suborov (trebars ako je to v pc - co region to img file) ktore nasledne kopirujes do pristroja. teraz ak chces pridat mapu, zmaze sa povodny file a vytvori sa novy. lepsie by bolo proste pridat mapu v dalsom subore a prepisat index file. zaroven verim ze by bol potom aj rychlejsi pristup k datam. pretoze by som rad vedel ako by si pristroj poradil z jednym filom o velkosti nad 4GB (co naozaj nieje problem - len kombinacia CN Europe a topo map europskych krajin urcite prevysuje tuto velkost)

OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 12:03 
Neprítomný

Založený: Pi, 21. Mar 2008, 15:29
zin-cica napísal:
hlavne si myslim ze chyba je v logike prace s mapami. rozumnejsie by bolo vytvorit jeden index file pre viacero mapovych suborov (trebars ako je to v pc - co region to img file) ktore nasledne kopirujes do pristroja. teraz ak chces pridat mapu, zmaze sa povodny file a vytvori sa novy. lepsie by bolo proste pridat mapu v dalsom subore a prepisat index file. zaroven verim ze by bol potom aj rychlejsi pristup k datam. pretoze by som rad vedel ako by si pristroj poradil z jednym filom o velkosti nad 4GB (co naozaj nieje problem - len kombinacia CN Europe a topo map europskych krajin urcite prevysuje tuto velkost)

Cely problem je vo formate IMG, je to prezitok z doby, ked 16 mega stalo 16 tisic :) No zmenit to by od Garminu vyzadovalo nemalo namahy a este viac penazi. Uz som tu pisal o sposobe, ako je mapa ulozena v img, no zhrniem to este raz :
- IMG je nieco ako filesystem
- kazda mapa segmentovana a je v IMG viackrat, vzdy s inymi detailami - tzv zoom levely, priklad ich nevhodneho nastavenia je na CZ Topo v2 Pro
- kazdy segment (prezitok z doby dinosaurov) ma vlastny index POI, adresnych bodov atd.
- zobrazovanie kazdej mapy je riadene je TYP suborom - to je pekne, len keby boli tie TYP-y zjednotene. Tato vymozenost je druha najvacsia brzda zobrazenia viacerych map - riadiaci soft musi kontrolovat, do akej mapy patri a teda ako bude vykresleny kazdy zobrazovany element

Vysledkom tohto formatu je absolutna nemoznost urobit nieco ako TomTom MapShare, kazducka aj ta najmensia zmena mapy (napr. pridanie 1 POI) vyzaduje rekompilaciu mapoveho segmentu, extremne pomale vykreslovanie velkych mierok mapy, pomale vyhladavanie vsetkeho hladatelneho. Dnes, ked su aj 4-gigove karty za babku je IMG beznadejne zastarany. No v minulosti sa dali riadne usetrit naklady - napr. TomTom s mapou celej Europy v pamati stal 20k, z toho 3/4 bola cena 4 giga pamate, Garminy mohli byt (ale neboli v zaujme maximalizacie zisku) lacnejsie, pretoze aj na trasu z Lisabonu do Warsavy stacilo par desiatok mega map v zopar segmentoch, ktorymi viedla trasa. MapSource tie segmenty dokazal urcit a vysypat do navigacie, takze nebolo treba tlacit celu mapu.

Poznamka : uvedene cisla su iba ilustracne, nemusia byt realne.

OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 15:17 
Neprítomný

Založený: Št, 20. Mar 2008, 15:24
A Oregon nepodporuje Alternatívné mapové balíky ?

gmapbmap.img - sem by som dal CN
gmapsupp - sem by som dal napr. road mapy čo sa často aktualizujú (Poľsko, Česko, Slovensko)
gmapprom.img, gmapsupp.img, podľa toho čo porporuje tak Topo mapy.

NEVIEM či niečo z tohoto podporuje aj Oregon, ale dá sa takto ojebabrať systém. ;)

Ďalšiu vec čo využívam Ja je, že mám na SD karte vytvorených niekoľko gmapsupp.img súborov, napr. povedzme že testovacie verzie máp čo som mal k dispozícií.
Pomenované ich mám podľa toho čo bolo v balíku gmapsupp.img, u teba by to mohli byť krajiny:
1. Sk roads 6
2. gmapsupp.img (Sk rods beta 1 - akože je aktívna) ;)
3. Sk roads 5.2 beta
4. Sk Topo v3 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Potom som hocikedy a hocikde vybral Micro SD kartu, strčil do mobilu a príslušnú mapu aktivoval jednoducho premenovaním súboru napr:
gmapsupp.img som premenoval na Sk rods beta 1 a Sk roads 6 som premenoval na gmapsupp.img.
Samozrejme mobil musí mať rovnakú kartu ako GPS. A netrvá to ani dlho.

60CSx totižto nepodporuje nič iné :cry: ale šikovnosti sa medze nekladú 8-)

OdoslaťOdoslané: Ut, 09. Dec 2008, 15:30 
Neprítomný

Založený: Št, 27. Mar 2008, 08:45
zin-cica napísal:

zin-cica, prave kvoli tazkostiam, ktore opisujes, som napisal tento navod:
http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,817.0.html
Ide v nom o to, ako sa co najlepsie so zvlastnostami garminovskeho gmap*.img systemu vysporiadat.

Colorado a pravdepodobne rovnako aj Oregon okrem gmapsupp.img a gmapbmap.img pozna v zariadeni aj gmapprom.img a gmapsup2.img. Nieco v tomto smere "vysetril" pietro na gpsfore, hoci svoje zacate setrenie nedokoncil.

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 8 ] 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.