Prihlásenie Práve je Ut, 22. Máj 2012, 16:00
Odporúčame: Garmin.sk  GPS forum.sk  Garmin-Asus  Pda.sk  navigaciavmobile.sk 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 15 ] 
Autor Správa
 Predmet príspevku: Pravidlá vypúšťania novej verzie Slovakia TOPO
OdoslaťOdoslané: Pi, 21. Mar 2008, 14:09 
Neprítomný

Založený: Pi, 21. Mar 2008, 11:18
Používané GPS: GPSMAP60Cx
Zaujímalo by ma, či existujú pravidlá vypúšťania nových verzií TOPO mapy. Konkrétne ma zaujíma, ako často (a či vôbec) je plánované zapracovávať do mapy opravy chýb.

Zatiaľ som zažil jediné dve verzie TOPO mapy (v1 z r. 2001 a v2 z polovice r. 2007 - áno, všimnite si ten rozdiel 6 rokov). Bez diskusie TOPO v2 bol obrovský kvalitatívny skok. Bohužiaľ, doteraz nebola vypustená žiadna opravná verzia a tých chýb v TOPO v2 je veru dosť (sám som poslal desiatky správ o chybách nepresného značkovania, zlého routovania, nepresne zameraných POI...). Topografické údaje (výškopis, značenie TZT, vodné toky...) sa nemenia tak často ako cestná sieť, preto celkom nerozumiem tomu, prečo žiadna oprava.

Aké sú teda pravidlá na vypúšťanie opráv? Je nejaký pádny dôvod na nevypúšťanie opravných verzií (napr. raz za tri mesiace)? Myslím, že dôvodov na vypustenie je dosť.

Predmet príspevku: Re: Pravidlá vypúšťania novej verzie Slovakia TOPO
OdoslaťOdoslané: Pi, 21. Mar 2008, 14:48 
Neprítomný
Obrázok používateľa

Založený: Št, 20. Mar 2008, 17:04
Používané GPS: GPSmap 60CSx
Myslim,ze na Tvoje otazky sa priamej odpovede nedockame... Vsak pozri, kolko im trva opravit mapu Slovakia roads... Viem, ze asi to nie je celkom jednoduche...ale ja osobne to viem porovnat napriklad z opravami klasickych ( papierovych ) turistickych map... Tam sami vydavatelia map nahanaju tych ludi, co opravuju mapy, aby to bolo cim skor, a vydavaju opravene verzie min raz za rok.... Samozrejme mimo vydavatelstva VKU Banska Bystrica, ktore nema zaujem o opravy map, a poslednu dobu stagnuje...
V Conane ale asi bude iny problem... Zaujem by asi o opravy aj bol, ale nestihaju mapy opravit, lebo ked sa clovek na to pozrie akokolvek, tak kazdy vydavatel map, ci uz GPS alebo klasickych, by mal mat prioritny zaujem o to, aby tie mapy boli spravne, cerstve, dizajnovo pritazlive...
Takze uvidime, co nam teraz predvedie CONAN, lebo ak som nasiel v Slovakia roads dost chyb, tak v Slovakia Topo je ich este viac...

OdoslaťOdoslané: Pi, 21. Mar 2008, 19:14 
Myslel som že tie trasy sú naozaj prejdené a súhlasia so skutočnostou... Tak prvá skúsenosť bola, že som bol podľa GPS na trase a skutočná trasa bola vo vedľajšom údolí. Duhá skúsenosť - Trasa išla úplne mimo... no paráda.

OdoslaťOdoslané: Št, 27. Mar 2008, 23:55 
Neprítomný

Založený: Št, 27. Mar 2008, 23:47
Mal som postreh ohladom farby mensich ciest vo verzii 2. Poslal som to mailom na garmin.sk (text pripajam) v juni 2007. Bolo mi odpovedane, ze v juli 2007 vyjde nova verzia, ktora bude riesit aj tento problem. Doteraz je ticho...

Cast mailu, kde popisujem problem (mam eTrex VentureCx)
--------------
Mam vsak jednu vytku, alebo problem, ktory neviem riesit. Na PC v
programe MapSource je viditelnost miestnych ulic (napr. sidlisko Hajik
v Ziline) dostatocna. Ked ale mapu STANDARD
nahram do pristroja, tieto ulice su takmer neviditelne. Musim pozerat z
20cm, aby som ich rozlisil. Farba podkladu je siva a farba mensich ulic
je tmavozlta. Vzajomny kontrast je tak nizky, ze ulice zneviditelnuje.
Neviem preco v MapSource su tieto ulice sive, kym v pristroji
tmavozlte.

Tak som si do pristroja skusil nahrat verziu LITE. Kontrast je o nieco
lepsi - podklad je tmavozlty a male ulice su sive, ale viditelnost je
stale pri beznom pouziti slaba.

Neviem z akeho dovodu ste menili farbu mensich ulic voci verzii 1
TOPO-mapy Slovenska, v ktorej bol kontrast vyborny a viditelnost na
displayi pri beznom pouzivani bola dokonala.

Je mozne, ze si nastavenia farby ulic mozem niekde zmenit, ale nenasiel
som to. Farebne schemy GPS pristroja neovplyvnuju zobrazenie mapy
(okrem nastavenia denneho/nocneho rezimu, co vsak neriesi problem).
Moja otazka teda znie: mozem si to nejako zmenit sam? Ak nie, nemohli
by ste farebnost mapovych symbolov upravit, aby bola mapa pouzitelna aj
v pristrojoch?

Ak nebude riesenie, tak sa v pristroji vratim k verzii 1. V PC si
necham verziu 2 STANDARD. Kazdopadne by bola skoda si takto degradovat
navigaciu v terene, no s verziou 2 je pristroj nepouzitelny...

OdoslaťOdoslané: Pi, 28. Mar 2008, 06:10 
Neprítomný
Obrázok používateľa

myr napísal:
Ked ale mapu STANDARD
tmavozlte.

S tymto problemom som sa obratil i ja na Conan, ako vo verzii Slovakia Topo, tak i vo verzii Slovakia roads su niektore cesty, objekty, najma ked svieti slnko na displej GPS takmer neviditelne... Preto som ziadal Conan, aby s tym nieco robili... a Na taketo pripomienky by malo byt urcene i testovanie map v terene, aby bolo jasne, ako sa javia upravy map priamo v terene... Od stola to tazko rozhodnut.... ;)

OdoslaťOdoslané: Po, 14. Apr 2008, 09:06 
Neprítomný

Založený: So, 05. Apr 2008, 08:29
Používané GPS: Garmin Colorado 300
lafin napísal:
myr napísal:
Ked ale mapu STANDARD
tmavozlte.

S tymto problemom som sa obratil i ja na Conan, ako vo verzii Slovakia Topo, tak i vo verzii Slovakia roads su niektore cesty, objekty, najma ked svieti slnko na displej GPS takmer neviditelne... Preto som ziadal Conan, aby s tym nieco robili... a Na taketo pripomienky by malo byt urcene i testovanie map v terene, aby bolo jasne, ako sa javia upravy map priamo v terene... Od stola to tazko rozhodnut.... ;)

skuste si to na novom colorado 300. das is hruza. cesty su sede a okolo je pole zeleno sede. dufam, ze to fixnu v novej verzii.

OdoslaťOdoslané: Po, 14. Apr 2008, 22:16 
Neprítomný

Založený: Pi, 11. Apr 2008, 13:32
Používané GPS: COLORADO 300
netije napísal:
lafin napísal:
myr napísal:
Ked ale mapu STANDARD
tmavozlte.

skuste si to na novom colorado 300. das is hruza. cesty su sede a okolo je pole zeleno sede. dufam, ze to fixnu v novej verzii.

Skutočne by bolo dobré niečo urobiť s farbou malých ulíc a ciest, ktoré na šedom podklade zastavaných plôch a na lúkach fakt vôbec nevidno. Mám Colorado 300 a poľné a lesné cesty fakticky nevidím. Pri maximálnom podsvietení ich vidno len s ťažkosťami. Ďalšia vec ktorú by som rád videl zmenenú je problém s nezobrazovaním názvov ulíc v mestách, zobrazuje to na PC, ale na prístroji, hoci rozlíšenie Colorada by to umožňovalo, nie... Keď na ne ukážem šípkou, tak sa zobrazia... ale inak zostávajú utajené... Možno predchádzajúce prístroje nemali dostatočné rozlíšenie... ale Colorado by to podľa mňa kľudne mohlo zobrazovať...

OdoslaťOdoslané: Ut, 15. Apr 2008, 08:45 
Neprítomný

Založený: Pi, 21. Mar 2008, 11:18
Používané GPS: GPSMAP60Cx
Dobra TOPO mapa ma mat kvalitne turisticke (topograficke) udaje:
- turisticke chodniky,
- nespevnene cesty,
- vodne toky (studnicky),
- vyskopis,
- hranice lesa,
- hranice CHKO, NPR...

Citatelnost ulicnej siete je to posledne, co ma na TOPO v2 trapi (vaznejsimi problemami sa mi javia nepresnosti vo vyssie spomenutych udajoch). Naviac, TOPO mapu pouzivam v prirode - pouzivat ju v meste mi pride trochu divne.

Co sa tyka farebneho ladenia TOPO mapy - mne osobne v celku vyhovuje (spekuloval som nad zvyraznenim "trails" - to su standardne male svetle bodky, ktore si na mape vsimnete velmi zriedka (len na tmavom podklade); ale ked som zistil, ze trails su viac vymyslene ako skutocne chodniky, pochopil som, preco su v mape takmer neviditelne ;) ).

OdoslaťOdoslané: Ut, 15. Apr 2008, 08:57 
Neprítomný
Obrázok používateľa

cakam napísal:
- turisticke chodniky,
- nespevnene cesty,
- vyskopis,
- hranice lesa,
- hranice CHKO, NPR...

Citatelnost ulicnej siete je to posledne, co ma na TOPO v2 trapi (vaznejsimi problemami sa mi javia nepresnosti vo vyssie spomenutych udajoch). Naviac, TOPO mapu pouzivam v prirode - pouzivat ju v meste mi pride trochu divne.

Co sa tyka farebneho ladenia TOPO mapy - mne osobne v celku vyhovuje (spekuloval som nad zvyraznenim "trails" - to su standardne male svetle bodky, ktore si na mape vsimnete velmi zriedka (len na tmavom podklade); ale ked som zistil, ze trails su viac vymyslene ako skutocne chodniky, pochopil som, preco su v mape takmer neviditelne ;) ).

Osobne si myslim, ze navaznost Topo mapy z terenu do mesta by mala existovat... Ved vacsinou bikeri, ci turisti vyrazaju z mesta, ci obce... a taktiez sa tam obcas i vratia... ;)
Co sa tyka citatelnosti mapy v GPS pristroji... nie vsetko je uplne v pohode... ale snad v buducnosti sa i tieto muchy vychytaju k spokojnosti nas vsetkych...
No a co sa tyka chodnikov, trailov... tak aspon v okoli BA je to dost bieda... samozrejme ak odratam chodniky s turistickymi znackami.... ale i tie niektore nie su uplne presne...
Snad to bude lepsie, ked urobime opravu i tejto mapy... ;)

OdoslaťOdoslané: Ut, 15. Apr 2008, 14:07 
Neprítomný

Založený: So, 05. Apr 2008, 08:29
Používané GPS: Garmin Colorado 300
osobne si myslim, ze topo mapa by mala byt dokonca drahsia ako road mapa. topo mapa by mala obsahovat kompletnu cestnu siet + topograficke udaje + turisticke udaje.... Lafin ma pravdu, ja som si napriklad kupil Colorado prevazne na bicykel a momentalne uvazujem este nad kupou cestnej (road) mapy, pretoze topo mapa je absolutne necitatelna v dedinach. Co ma vsak mrzi, je to, ze u topo mapy som cakal lepsie pokrytie ulic v dedinach. Mame doma dajake Nuvi a mam dojem, ze je v nom (kupovane v december 2007) City Navigator. V tomto Nuvi je popisana moja rodna dedinka do detailov (dedina ma okolo 2800 obyvatelov), co ma vsak prekvapilo (nemilo), v topo mape V2 nasa dedinka nema popisane ulice (ani v MapSource). Este musim zistit, ako je to v Road verzii, ale pokial idu z rovnakeho podkladu, tak neviem-neviem. Dalsia vytka je ta, ze kym v Nuvi su zakreslene polne cesty okolo nasej dedinky, v topo mape akosi chybaju. Aby som nekrivdil, niekedy je to zas naopak ;)

dalej problem, ktory ja vidim pri zobrazeni, je v tom, ze kazde GPS zariadenie ma troska (teda vlastne podstatne) rozdielny display. Inak vykresluje jednotlive farby. Preto co je citatelne na 60CSx nemusi byt citatelne Colorado 300. Alebo sa mylim?

Skoda, ze GPS zariadenia nevedia vypinat vrstvy, ktore zrovna nepotrebujem.

OdoslaťOdoslané: Ut, 15. Apr 2008, 17:09 
Neprítomný
Obrázok používateľa

@netje:
Presne tak ako pises... treba Slovakia Topo mapu doplnit vela udajmi, aby bola konkurenciou papierovych map... A to sa da len tak, ze sa osobne prejdu urcite trasy, pripadne dost vela informacii sa da cerpat z map pre orientacny beh... S tym mam velmi dobre skusenosti... Nevyhodou akurat je, ze mapy pre orientacny beh nepokryvaju cele Slovensko... :cry:
Dalsia vec je, ako si v Conane overia spravnost dat, ktore im napriklad my posleme... Ako pisal bogi, i ja si myslim, ze nie uplne spravne robili pracovnici Conanu prekreslovanie z Ortofoto map... potom vznikli rozne smiesne veci v mape...rura miesto cesty, elektricke vedenie ako cesta pre vozidla... Dalsou tiez nie dobrou vecou bolo kreslenie ciest a chodnikov podla podkladov turistickych map, najma z VKU... Tieto 30-rocne podklady uz nevystihuju dnesnu dobu, cesty su bud nove, alebo niektore stare neexistuju... Potom vznikne situacia, ze v Slovakia road je nakreslena cesta pre vozidla, ktora v skutocnosti nie je...ani naznak byvalej cesty v terene... ;)
Takze Conanu asi neostava nic ine, len zberat data sam, alebo robit opravy od dobrovolnych zberacov dat... Otazkou vsak zostava, kde je hranica dobrovolnosti, a kde by za to uz Conan mal nieco zaplatit... ;)
Dalsou, asi este neprijemnejsou vecou pre Conan je konkurencia..a ta nespi... ;) Ak sa chce Conan udrzat na slovenskom trhu musi svoje mapy neustale vylepsovat, doplnat novymi datami, a zaroven cena mapy musi byt nizsia, ako je konkurencia...aby sa predavala...
Ak sa dohodne nejaka spolupraca s Conanom na zbere dat, doplneni roznymi daslimi udajmi... tak ma Conan na nejaku dobu vyhrate...

OdoslaťOdoslané: St, 23. Apr 2008, 10:06 
Neprítomný

Založený: Po, 07. Apr 2008, 12:46
cakam napísal:
- turisticke chodniky,
- nespevnene cesty,
- vyskopis,
- hranice lesa,
- hranice CHKO, NPR...

Uplny suhlas.
Ako som uz inde pisal som z tejto mapy totalne sklamany, hlavne co sa tyka nespevnenych ciest.
Kupil som si to na bicykel. Idem po polnej ceste a neviem kam. Este ze viem kde je sever ...

OdoslaťOdoslané: St, 23. Apr 2008, 17:10 
Neprítomný

Založený: Št, 20. Mar 2008, 19:33
Používané GPS: Nuvi 200
Conan by mal predovsetkym robit to o co maju zaujem uzivatelia map... no jemu to asi tak skoro nedojde... nech sa potom necuduje ze o jeho mapy uz nebude zaujem :evil:

OdoslaťOdoslané: Št, 24. Apr 2008, 06:38 
Neprítomný
Obrázok používateľa
 ICQ  Profil

Založený: Ne, 20. Apr 2008, 20:17
Používané GPS: Garmin nuvi 66O , Mio A701
no mate pravdu.ja osobne som nespokojny s topo.neukazuje mi potrebne veci.potrebujem ju na offroad ale s takou "spracovanou!" mapou aka je nasa topo sa mozem prejst akurat po sidlisku.Česka rep. je na tom omnoho lepsie.preco? lebo je blizsie k zapadu? alebo?

OdoslaťOdoslané: Ut, 29. Apr 2008, 11:29 
Neprítomný
Obrázok používateľa

otzi napísal:
Conan by mal predovsetkym robit to o co maju zaujem uzivatelia map... no jemu to asi tak skoro nedojde... nech sa potom necuduje ze o jeho mapy uz nebude zaujem :evil:

Presne o tom to je...chybala komunikacia medzi uzivatelmi GPS pristrojov a Conanom... Ale lady sa trochu pohli... ;)
V pondelok poobede idem na rokovanie do Conanu, ohladom oprav, doplnenia map, a navazne dohodnut spolupracu medzi clenmi fora gpsforum, a ostatnych ludi, ktorym zalezi na tom, aby mapy Garmin boli take, ake maju byt...
Takze ak mate nejake otazky na Conan, co sa tyka oprav map, spoluprace pri ich odstranovani, napiste mi sem...
Lafin

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 15 ] 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.